Centrul Vehicul Vă felicită cu prima zi de iarnă și totodată Vă amintește de câteva sfaturi utile pentru conducătorii auto pe timp de iarnă: 

Farurile

Folosiți luminile farurilor pe toată durata călătoriei, atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi.
Vizibilitatea redusă poate provoca accidente în trafic.

Frânele

Verificați în manualul mașinii de ce tehnologii dispune, precum ABS (Anti-lock Braking System) sau ESC (Electronic Stability Control). Învățați cum funcționează aceste tehnologii și testați-le pe un drum închis ca să Vă obișnuiți cu frânarea în condiții meteorologice extreme.

Distanța de siguranță

Distanțele de frânare sunt mai mari iarna, motiv pentru care trebuie să frânați din timp de fiecare dată. Mențineți o distanță cât mai mare față de mașina din față și nu efectuați manevre care necesită reacții foarte rapide ale mașinii.

Fiți la curent

Înainte de a pleca la drum, ascultați cu atenție previziunile meteorologice și fiți la curent cu cele mai noi informații.

Ce să aveți în portbagaj

Fiți pregătiți de ce este mai rau.
Puneți în portbagaj:

a. Un recipient cu combustibil extra
b. Echipament reflectorizant (vestă, triunghi etc.)
c. Încălțăminte de iarnă, în cazul în care trebuie să părăsiți mașina
d. Lopată, echipament de deszăpezire
e. O pătură și haine groase, în cazul în care rămâneți înzăpeziți și trebuie să așteptați mai multe ore un echipaj de salvare
f. Lichide și mâncare

Părăsiți carosabilul

În cazul în care mașina cedează complet și nu o mai puteți folosi, încercați pe cât posibil să o mutați în afara carosabilului. Există posibilitatea producerii unor accidente dacă o veți lăsa staționată pe carosabil. În orice caz trebuie să apelați cât mai repede numărul de urgență 112 și să semnalizați mașina folosind toate mijloacele posibile (triunghi reflectorizant, avarii).

Bateria

Anotimpul rece solicită bateria mult mai mult decât în tot restul anului. De aceea este indicat să verificați bateria periodic pe timpul iernii. Temperatura scăzută reduce substanțial puterea bateriei.
La -18°C, bateria funcționează numai la 40% din puterea pe care o poate da la 20°C.

Vizibilitatea contează

Curățați foarte bine geamurile și fiți siguri că puteți vedea perfect tot ce se întâmplă pe drum. Deszăpeziti ștergătoarele și asigurați-vă că sistemele de încălzire funcționează înainte de a porni la drum.

Încărcați telefonul

În cazul în care situația o cere, puteți fi nevoiți să apelați numărul de urgență și va trebui să oferiți toate informațiile necesare pentru ca echipajele de salvare să poată ajunge cât mai rapid. Asigurați-vă că aveți telefonul încărcat atunci când plecați la drum.

Nu folosiți mașina în condiții extreme

Dacă vremea este potrivnică, iar deplasarea se poate face și cu mijloacele de transport în comun, nu riscați să rămâneți înzăpezit sau să aveți de suferit.